Potopisno predavanje: Indija - ODPOVEDANO

Predava Klemen Šega

Zaradi odredbe o prepovedi javnih prireditev zaradi koronavirusa se prireditev prestavi na kasnejši čas. O nadomestnem terminu boste naknadno obveščeni.

 

V torek, 7. aprila 2020, ob 19. uri vabljeni v veliko dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur na potopisno predavanje Klemna Šega.

"Neklasični reportažni potopis, ki predstavlja mesec in pol potovanja po Indiji. Preko zgodb, pripovedi, fotografij in videa bom Indijo predstavil na edinstven in zelo oseben način.

Na začetku me je pot vodila na indijsko mejo s Pakistanom, kjer poteka ena najbolj nenavadnih obmejnih slovesnosti ob zapiranju edine mednarodne odprte meje med sosedama. Vsak dan ob sončnem zahodu si obmejni vojski ob navijanju dvajset tisoč glave množice stojita iz oči v oči ter slovesno pospravita zastavi. Naslednja postojanka je bil divji Amritsar, prestolnica Punjaba, kjer so sikhi pokazali svojo pobožno plat, predvsem v fascinantnem zlatem templju, ki so ga ritualno čistili in občudovali noč in dan. A ko je v igri njihova vera, so se pripravljeni tudi upreti, saj so zaradi zažiga svete knjige zablokirali vso mesto.

Naslednje tri tedne sem preživel v Himalaji. Po obisku Dalajlamove prelepe pomožne domovine v McLeod Ganju so me nore indijske ceste med zastoji, prepiri in prepadi vodile v mistično dolino Parvati. Kjer sem srečal kopico zanimivih ljudi, obiskal vas, ki trdi, da je potomka vojakov Aleksandra Velikega. Sledi Shimla, mesto opičjega boga Hanumana, kjer častijo na stotine opic. Praznik luči Divali pa sem preživel v enem najstarejših mest na svetu Varanasiju, kjer se na bregovih reke Ganges prepletata smrt in življenje.

Iz vic proti »pekelu« stoletnega ognja v rudarski pokrajini Jharkhand. Na stotine odprtih kopov, rudnikov in prijaznih, delavnih ljudi je odstrlo čisto nov, nezamisljiv svet. Ta del se je izkazal kot najzahtevnejši, saj sem bil obkrožen z ognjem, dimom in prahom. Naslednja zgodba me je čakala v 1500 kilometrov oddaljenem Bhopalu, kjer se je zgodila najhujša industrijska nesreča na svetu. Obiskal sem tako zapuščeno tovarno kot bolnico, ki še 30 let po nesreči zdravi številne žrtve katastrofalnih posledic.

Zadnja dva tedna pa me je pot vodila čez Rajasthan, njegove veličastne gradove, velikanska obzidja in neprijazno, puščavsko pokrajino. Ogledal sem si največjo trdnjavo v Indiji Chittorgarh, se ob slonih povzpel na Jantarno palačo in se podal med množice obiskovalcev Taj Mahala. Napočili so zadnji dnevi, v Delhiju sem obiskal številne zanimive organizacije ter tako dobil vpogled v življenje indijskih otrok, prepuščenih krutemu uličnemu življenju. Med drugim sem spoznal delovanje otroške banke, kjer so z ulic rešeni otroci od devetega leta naprej sposobni zbirati in skrbeti za svoje prihranke."

 

Vstop prost

 

Organizator: Knjižnica Šentjur

Nazaj

poročamo Več novic

NAKUP VSTOPNIC

Vstopnice v prodaji

!PRESTAVLJENO! SOBOTA, 14. 3. 2020, ob 10. uri: Otroški abonma Jurček: Rozamundine norčije

...


OBVESTILO

Prepoved javnih prireditev v zaprtih prostorih

Prepoved javnih prireditev v zaprtih javnih prostorih za VEČJE prireditve

Ministrstvo za z...


koledar javnih dogodkov April 2020

Več dogodkov Najava prireditve

Ipavčev kulturni center Šentjur
Ulica Dušana Kvedra 46
3230 Šentjur

tel.: (03) 746 37 46 (pon. - pet., od 7:00 do 15:00)
e-pošta: info@ikcsentjur.si