Rapoezija - Kla kla klasika

Zaključek bralne značke Franja Malgaja za osnovnošolce in srednješolce

V torek, 19. novembra 2019, ob 17. uri vabljeni v veliko dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur na Zaključek bralne značke Franja Malgaja za osnovnošolce in srednješolce.

Kla kla klasika je izbor slovenske poezije v rap predelavi dr. Igorja Sakside in Trkaja. Poezijo z različnimi ritmi približata otrokom. Prireditev je namenjena mladim bralcem in vsem odraslim, ki so mladi po srcu. V njunem nastopu bodo vsi obiskovalci začutili, kako 'kul' je poezija in da klasika še vedno ni za 'staro šaro'. Klasična poezija je po njunem mnenju še vedno sporočilna in aktualna, a le če ji znamo prisluhniti in jo pogledati z očmi ljubezni.

 

Dogodek je namenjen mladim in starim, z namenom dokazati, da klasična poezija ni za staro šaro in da je vredno ceniti dobra besedila.

 

Vabljeni vsi osnovnošolski in srednješolski bralci za bralno značko Franja Malgaja, ter ambasadorji branja.

 

VSTOP PROST

 

Organizator: Knjižnica Šentjur


Založnik o knjigi

Kla kla klasika na 144 straneh prinaša pesmi Trkaja, slovenske ljudske pesmi in izbrane pesmi slovenskih klasikov (Prešerna, Jenka, Gregorčiča, Župančiča, Levstika, Aškerca, Murna, Vodnika, ..). Knjigo je z ilustracijami opremil Damijan Stepančič in je nenavaden, drzen poskus razmišljanja o slovenski poeziji na drugačen način, je soočenje kanonske slovenske poezije s sodobnim slovenskim rapom – ob temah, ki so v slovenski poeziji večne. Knjiga je izšla v zbirki Domače branje in poleg pesmi vsebuje tudi smernice k razmisleku in boljšemu razumevanju pesmi.
Kla kla klasika? Slovenska klasična poezija, ki jo poznamo iz šolskih klopi, in rap, kot ga poslušamo danes? Dvogovor starega in novega? Izbrana slovenska klasika proti rap skillz; Prešeren, Jenko, Gregorčič, Kette … proti Trkaju, drugim raperjem in ustvarjalnim poskusom mladih?

To je Kla kla klasika – pesmi o ljubezni ali DIHI Z MANO, mračne pesmi z zgodbo ali S KRVJO PUKAPLAN ter pesmi o ustvarjanju – pesmi in sebe – ali POJEM TON SVOBODE. Danes povemo drugače, čutimo pa isto kot nekdaj. Vse, kar mam, je moja muska, resnična čustva, prelita na papir … Kóder se nebó razpenja, grad je pevca brez vratarja …
Preveri staro, predihaj novo. V novem je staro, v starem je bilo že novo. In daj CD naglas!


 

Zloženke o prebranih knjigah je potrebno oddati v knjižnici do 4. novembra 2019. Zaključna prireditev s podelitvijo bralnih priznanj bo 19. novembra 2019, na predvečer dneva slovenskih splošnih knjižnic in dan pred rojstnim dnem Franja Malgaja.

 

Nazaj

poročamo Več novic

URNIK VADB V MALI DVORANI

Sezona 2019-2020

Vse ljubitelje plesa vabimo v novo sezono VADB V MALI DVORANI.

  •        Vaje orientalskega p...

NAKUP VSTOPNIC

Vstopnice v prodaji

SOBOTA, 14. 12. 2019, ob 19. uri: Stand up TADEJ TOŠ - ALOHA

Vstopnina 15 €


SOBOTA, 2...


koledar javnih dogodkov December 2019

Več dogodkov Najava prireditve