Stres, kuga sodobnega časa

Maja Megla

V torek, 26. februarja 2019, ob 19.00 uri, vabljeni v veliko dvorano Ipavčevega kulturnega centra Šentjur na predavanje Maje Megla - Stres, kuga sodobnega časa.

Knjiga Stres, kuga sodobnega časa je bila od izida lanskega 21. maja v dveh mesecih razprodana in ponatisnjena, v splošnih knjižnicah pa je med peščico slovenskih knjig, za katere so najdaljše čakalne vrste.

Na predavanju bo avtorica skozi osebno izkušnjo ter znanstveno podprte znanstvene izsledke razumljivo pojasnila tisto slabo stran stresa, ki nas uničuje v bolezni (izgorelost, fibromialgijo, depresijo, bolečinski sindromi ipd.) z nekaj nasveti, kako si pomagati, kje najti moč za spremembe in kako življenjske tegobe zaobrniti v dobro.


Stres je izjemno darilo narave, mehanizem preživetja v ekstremnih razmerah, ko se soočamo z življenjsko nevarnimi situacijami. V telesu sproži kemične procese (izločanje adrenalina), ki nam podvojijo moči, da se zoperstavimo ali pa zbežimo. Stres je ta, zaradi katerega na cesti povsem instinktivno, brez razmišljanja in analiziranja odskočimo, da se v nas ne zaleti recimo tekač ali kolesar.

Problem pa je, da sodobni človek deluje s pomočjo stresnega mehanizma in s podvojenimi močmi na vseh področjih svojega življenja. Takšen dolgotrajen, kroničen stres lahko izčrpa nadledvični žlezi, ki izločata adrenalin (kar vodi v burnout ali izgorelost), lahko pa privede do depresije. Možgani so v kroničnem stresu namreč povsem enaki tistim v depresiji. To dokazujejo sodobne tomografske slike možganov.

Kako stres uporabiti kot zaveznika in kaj spremeniti, da se ne bo razrastel do rušilne moči cunamija in nas odplaknil v različne bolezni? Odgovore sem zbrala v knjigi Stres, kuga sodobnega časa in se pri pisanju oprla na najnovejše znanstvene raziskave in vsebino preverjala na spletnih straneh ameriških in britanskih zdravstvenih in raziskovalnih ustanov, kot so klinika Mayo, Tehnološki inštitut Massachusettsa (MIT), Johns Hopkins Medicine, univerze Stanford, Harvard in Berkeley, Kalifornijski tehnološki inštitut idr.

Knjiga Stres, kuga sodobnega časa je poljudnoznanstveni priročnik o stresu, bolezenskih posledicah in regeneracijskih tehnikah, ki je napisan v razumljivem, jasnem in vsakomur dostopnem jeziku.

Več informacij o avtorici in knjigi: http://majamegla.si/

Vstop je prost.

Organizator: Knjižnica Šentjur

Nazaj

poročamo Več novic

Razstava poročnik Franjo Malgaj

Razstava

V avli Ipavčevega kulturnega centra Šentjur vam je do 20.11.2019 na ogled razstava:

Poročn...


Otroški abonma Jurček

Podaljšan vpis do 19.10.2019

Vpis abonmaja bo potekal od 1. avgusta 2019 do 19. oktobra 2019 v obratovalnem  času  Knjižnic...


koledar javnih dogodkov Oktober 2019

Več dogodkov Najava prireditve